Det bästa som hänt internet

tisdag
26 mar 2019

Elavbrott på Skansen i natt – över 130 djur fria i Stockholmsområdet

Ett omfattande elfel har resulterat i att ett stort antal djur har rymt från Skansen under natten. Enligt Jonas ”Skansen-Jonas” Wahlström rör det sig om över 130 djur som just nu skapar kaos i Stockholms morgontrafik.

– Det rör alla djur som hölls i A- och B-blocket. Ett så här stort elfel slår enormt mot vår säkerhet. Allt från björnar till lamor är lösa och vi uppmanar människor att hålla sig inomhus, säger Wahlström.

OBS! Det här var Lajkats 1 april-skämt 2015. 

Under natten har flera Stockholmsbor lagt ut bilder på djuren i sociala medier och polisen är nerringd av människor som sett apor och björnar på gatorna. En man som var på väg hem från jobbet vid 04-tiden lyckades fånga in en märkbart förvirrad lama som han band fast i ett trafikräcke i närheten av T-centralen.

Skärmavbild 2015-03-31 kl. 17.23.15

A- och B-blocket på Skansen, där felet inträffade, är hem åt bland annat lemurerna, zebrorna, lamorna, schimpanserna, björnarna samt vattendjur som till exempel krokodilerna och sälarna.

– Elavbrottet skedde omkring 01.52 och Skansen är obemannat under natten så djuren hade över tre timmar på sig att rymma. När Torbjörn kom till jobbet som förste man var det bara en halt björn kvar uppe på storberget, säger Wahlström.

Skärmavbild 2015-03-31 kl. 18.01.52

När Eva Bergvall skulle lämna sin dotter på dagiset Solängen under onsdagsmorgonen möttes hon av fyra zebror som blockerade ingången så att dagispersonalen inte vågade ta sig in.

– Sälarna sökte sig mot närmaste vatten och har enligt uppgifter setts vid Slussenområdet. Zebrorna, älgarna och lamorna verkar ha vandrat mot grönområden i förorterna. Stockholmspolisen har utrustats med håvar och bedövningsgevär. Även brandkåren finns till hands för att fånga in djur som klättrat upp på hustak, säger Jonas Wahlström.

Skärmavbild 2015-03-31 kl. 17.25.27

Det var inte bara Eva Bergvall och dagisbarnen som fick en chock. När Rune Nilsson lämnade sitt hem på Södermalm möttes han av en ilsken älgtjur.

– Jag ringde till chefen och sa att jag inte tänker komma in till jobbet. I helvete heller att jag tänker riskera livet för att Skansen inte har koll på sina djur. Det drar runt en kamel vid grannhuset och kollegan ringde och sa att han sett en schimpans som klättrat upp på Statoil-macken, säger Rune till Lajkat.

Skärmavbild 2015-03-31 kl. 17.48.33

Men även om zebror och älgar kan vara extremt farliga så är det inte de djuren som polisen och Skansen-personalen riktar sina insatser mot i nuläget. När elavbrottet slog ut grindarna så rymde både krokodiler och björnar.

– Krokodilerna är långsamma och många av dem har vi redan fångat in. Men det saknas fortfarande fyra stycken. Björnarna är det värre med, men där samarbetar vi intensivt med polisen, säger Wahlström.

En av björnarna fångades av en trafikkamera på Essinge-leden under morgontimmarna.

– Det kan låta otroligt. Men björnar färdas långa sträckor på kort tid, förklarar Wahlström.

Skärmavbild 2015-03-31 kl. 17.51.11
Nästa inlägg