Sveriges roligaste sajt (Vi lovar)

lördag
16 feb 2019

Här är anledningen till varför du inte borde äta clementiner i vinter

Clementiner är en av julens stora frukter. Vi svenskar närmast frossar i denna gudomliga fukt. Men det finns ett problem: forskare menar att de kan vara skadliga för människor, rapporterar Söndagsvisen.

Vad är det då som gör clementiner farliga?

För att förenkla odlingsprocessen används organfosfat som besprutningsmedel till clementinerna, detta kan framför allt skada unga människor och foster.

Helle Raun Andersen, lektor i miljömedicin, berättar:

– Organfosfat är ett insektsmedel som hämnar djurens nervsystem. Och även om vi inte är insekter så har det en effekt på oss, säger hon till Söndagsvisen och fortsätter:

– Det är viktigt att veta att fråga sig vilken skada organfosfat har på barn eftersom det påverkar centrala nervsystemet.

I USA finns dessutom undersökningar som visat ett samband mellan inlärningssvårigheter och intag av organfosfat från mödrar under graviditeten.

Ingen vet säkert hur farliga clementiner är – men en grundinställning bör vara att ta det lugnt med clementinerna i vinter. Särskilt när det kommer till små barn.

Helle Raun Andersen, lektor i miljömedicin, rekommenderar att man i så hög utsträckning som möjligt väljer ekologiska citrusfrukter.

...Så ta det lugnt, även om det kan vara svårt

Nästa inlägg