I bussen, på jobbet, i soffan

tisdag
22 Aug 2017

9 tecken du ska spana efter om du vill avslöja en civil polisbil

Ibland när du är ute och kör eller åker bil så kanske du tycker att bilen bakom dig beter sig lite konstigt. Men är det någon som har problem bakom ratten eller är det en civil polisbil?

Här lär du dig att upptäcka skillnaden.

1. Extraljus i grillen

Civila polisbilar har nästan alltid extraljus där fram, men en del bilar hos trafikpolisen har inte det för att bli mera diskreta och inte avslöjas i förhand.

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 13.17.32

2. Blåljuslampor

En civil polisbil har flera uppsättningar med blåljus monterade och de kan sitta i mitten, på vindrutan, och/eller i grillen, i sidobackspeglarna och i bakrutan.

Bilen har ofta mörka rutor som gör att blåljusen som regel inte syns annat än när de blir belysta av starkt ljus, då kan man se en blå reflex.

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 13.16.40

3. Dragkrok

I stort sett alla polisbilar, målade och civila, är förberedda för att kunna dra släp, så en dragkrok kan vara bra att spana efter.

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 13.17.46

4. Extra backljus

Civila polisbilar kan du också känna igen på de extra backljusen. Det brukar vara ganska smala, diskreta lampor som sitter i vardera hörnet i nedre delen av stötfångaren.

Civila polisbilar har ofta också en extra backspegel på den högra, yttre backspegeln.

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 13.18.06

5. Extra stora antenner

Polisen behöver givetvis mycket kommunikationsutrustning och för att få bra räckvidd krävs rejäla antenner. På moderna personbilar finns det i stort sett aldrig långa antenner så om du ser sådana på en rätt ny bil så kan du med största sannolikhet anta att det är en civilpolis.

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 13.17.18

6. Tid på dagen

Trafikpolisen gillar kontorstid och arbetar i stort sett aldrig mellan midnatt och sex på morgonen. Men civila polisbilar kan synas senare på kvällarna, för att till exempel göra nykterhetskontroll.

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 13.19.14

7. Registreringsskylten

Appen "Mina Fordon" från Transportstyrelsen är gratis och något du att använda för att kontrollera vem som är ägare till ett fordon.

Civila polisbilar är registrerade på en polismyndighet, men det kan även stå "Spanings- och utryckningsenheten i XXX län."

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 13.18.43

8. Utrymmet mellan stolarna

Om du tittar i backspegeln på bilen bakom ser du som regel ett tomt utrymme mellan framstolarna som släpper igenom ljus från bakrutan.

I en civil polisbil finns extra blåljus och mätutrustning och en kamera monterade uppe på instrumentbrädan, vilket skymmer ljuset. Civila polisbilar har dessutom ofta mörka sidorutor och mörk film på bakrutan.

9. Bilmodell

Volvo V70 och XC70 är favoriter hos polisen men de köper också in VW Passat, BMW 5-serie, Mercedes E-klass, VW Transporter, med flera.

De flesta civila polisbilarna är ganska stora och relativt nya. Mörk kulör är vanligare, men det finns ljusa bilar också.

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 13.19.39

Kredd: Mest Motor

Mer Lajkat?

annons_snap_1.0

Heta artiklar

Hetast just nu

Hon bestämde sig för att förvandla sig själv till en sexdocka – så här ser hon ut idag

Hon gick ner 30 kilo, opererade brösten och fyllt läpparna – för över 100 000 kronor.

Nästa inlägg

Heta artiklar

Hetast just nu

Hon bestämde sig för att förvandla sig själv till en sexdocka – så här ser hon ut idag

Hon gick ner 30 kilo, opererade brösten och fyllt läpparna – för över 100 000 kronor.

Här är jobbet där du får betalt för att ONANERA

Alltså det har ingenting med porr att göra – det är bättre än så.

15 år senare – nu erkänner den svenske artisten att han utförde Arlandarånet

Han kliver fram och avslöjar att han låg bakom ett av de mest uppmärksammade brotten i svensk kriminalhistoria – där rånarna kom undan...