När du har tråkigt

måndag
25 mar 2019

11 myter du garanterat hört om hajar – och vad som egentligen är sant

Hajar är läskiga men häftiga djur och de finns oändligt med historier om dem. Men hur ligger det egentligen till med faktakollen?

1. Hajar attackerar alltid människor

Falskt.

Det är faktiskt väldigt ovanligt att hajar attackerar människor. Det är större chans att du blir träffad av blixten eller ramlar av en bergochdalbana än att bli biten av en haj. Förra året dödades endast 6 personer av hajattacker.

2. Om du ser en haj – spela död

Falskt. 

Om hajen tror du är död så är det mycket möjligt att den faktiskt börjar äta på dig, istället för att undvika dig.

3. Hajar kan känna lukten av blod

Sant.

Hajar har extremt bra luktsinne och ja, de kan känna doften av blod på långt avstånd. Det innebär att om du blivit biten och börjar blöda så kan fler hajar tyvärr vara på väg till platsen.

4. Slå hajen på nosen om den attackerar

Sant och falskt.

Det finns olika teorier om det här verkligen fungerar, då vissa menar att bara man över huvud taget visar motstånd så kan hajen bli rädd och simma därifrån, medan andra hävdar att hajen är extra känslig på nosen och därför simmar iväg istället för att attackera.

5. Sikta på ögonen om du ska bli av med en attackerande haj

Sant. 

Hajar har väldigt känsliga ögon och om du attackerar där finns det en stor chans att de ger upp på en gång.

6. Att vara högljudd och röra dig mycket skrämmer bort hajen

Falskt.

Tvärtom. Hajar känner av rörelse extremt bra och kan upptäcka saker på otroligt långt håll endast med hjälp av någons rörelser i vattnet.

7. Hajar ser dåligt, så simma på natten för att undvika attacker

Falskt. 

Hajar har visserligen ganska dålig syn, men om du simmar så blir det rörelse i vattnet, vilket hajen känner av bättre än att du syns.

8. Alla hajar är livsfarliga

Falskt.

De hajar man bör akta sig för är vithajar, tigerhajar och tjurhajar – resten av alla hajar som finns är överlag rätt ofarliga och det finns nästan inga fall av attacker på människor.

9. Andra varelser i vattnet kan känna att en haj är på ingång

Sant.

Undervattenslevande djur kan känna på långt avstånd att en haj är på väg till platsen och hinner därför ofta därifrån innan hajen hinner käka upp dom.

10. Hajar simmar oftast omkring vid stränder

Falskt.

Det är bara på film som hajarna smyger omkring där folk badar. Vanligtvis så hittar man bara hajar djupt nere i haven där de hittar största delen av sin föda. Om de är vid en strand så har de antagligen simmat fel.

11. Hajar dras till starka färger

Sant. 

Hajar har inte bra syn, men de har bra färgseende. Så om du landat i vattnet med en färgglad, orange flytväst så är det större risk att hajen upptäcker dig och dina plaskande ben under vattnet.

Vill du se mer från Lajkat?

Nästa inlägg